Het belangrijkste over allergisch contacteczeem:
- Allergisch contacteczeem wordt veroorzaakt door stoffen die een immuunrespons veroorzaken (allergenen)
- Veel voorkomende triggers zijn onder meer: nikkel, haarverf en latex
- In de meeste gevallen moet u nog getest worden om te weten waarvoor u allergisch bent
1. Wat is allergisch contacteczeem?
Het immuunsysteem zorgt ervoor dat het lichaam kan reageren tegen stoffen die het lichaam ziek kunnen maken. Wij worden dagelijks aan duizenden van die stoffen blootgesteld. Soms kan u in contact komen met stoffen die een immuunsysteemrespons veroorzaken, ook al zijn ze niet schadelijk. Deze stoffen staan bekend als allergenen. Een reactie van het lichaam op deze stoffen, wordt een allergische reactie genoemd.
Allergisch contacteczeem is een jeukende huiduitslag die zich ontwikkelt als u in contact komt met een allergeen. De aandoening komt vaak voor nadat u bent blootgesteld aan de stof die de allergische reactie heeft veroorzaakt.
2. Wat veroorzaakt allergisch contacteczeem?
Het komt voor wanneer u in direct contact komt met een allergeen. Het is een "vertraagde allergie" omdat het niet onmiddellijk een allergische reactie veroorzaakt. De eerste 24-48 uur zien we mogelijks geen symptomen.
Enkele veel voorkomende triggers voor allergisch contacteczeem zijn:
- nikkel (uit sieraden, gespen en metalen knopen)
- parfums
- kleurstoffen (gebruikt voor kleding)
- haarverf
- latex
- lijmen
- zeep en schoonmaakproducten
- zonnebrandmiddelen
- antibiotica crèmes of zalven
3. Herkennen van de symptomen
De symptomen kunnen van persoon tot persoon verschillen. Ze kunnen ook veranderen met verloop van tijd. Symptomen ontstaan doorgaans waar er contact met het allergeen is geweest. Verspreiding naar de rest van het lichaam is zeldzaam.
Symptomen zijn onder andere:
- jeuk
- een brandend gevoel
- rode bultjes
- schilferige, ruwe of verdikte huid
- droge, rode of ruwe huid
- uitslag
4. De diagnose
Uw arts zal eerst uw huid onderzoeken. Als hij/zij denkt dat u contactaczeem heeft, moeten er nog getest worden om precies te weten waar u allergisch voor bent. In de meeste gevallen wordt een plakproef (of epicutane test) gebruikt.
Plakproef of epicutane test
Er wordt gebruik gemaakt van pleisters die veel voorkomende allergenen bevatten. Deze worden op uw rug geplakt. Ze blijven 48 uur op hun plaats. Wanneer uw arts de pleisters verwijdert, kan er gekeken worden naar symptomen van een allergische reactie. Een dag later zal uw arts opnieuw uw huid nakijken om te kijken of u een vertraagde allergische reactie heeft.
5. Behandeling
De behandeling hangt af van de ernst van uw symptomen. Sporen van het allergeen moeten altijd eerst verwijderd worden door de huid te wassen. Als de symptomen mild zijn en u niet storen dan kunt u een vocht inbrengende crème gebruiken om de huid gehydrateerd te houden en schade te herstellen. Uw arts kan hormooncrèmes voorschrijven als uw symptomen ernstig zijn.
6. De vooruitzichten
Als u juist behandeld wordt, kunt u verwachten dat symptomen na 2 tot 3 weken verdwijnen. Contacteczeem kan altijd terugkomen als u met het allergeen in contact komt. U moet ervoor zorgen dat u het allergeen dat het eczeem veroorzaakt heeft identificeert. Als u vervolgens het nodige doet om het allergeen te vermijden, kan u toekomstige reacties voorkomen.