Het belangrijkste over anale fissuur:
- Een anale fissuur is een kloofje in de anus
- Het kan scherpe pijn, bloeding, jeuk of branden veroorzaken
- Een anale fissuur gaat meestal binnen de zes weken over
1. Wat is een anale fissuur?
Een anale fissuur is een kleine snede in de opening van de anus. Deze zorgt voor ernstige pijn en een helder rood bloeden tijdens en na de ontlasting. Soms is de fissuur diep genoeg om het spierweefsel eronder te laten zien. Een anale fissuur kan optreden als gevolg van een bevalling of spanning tijdens het drukken bij ontlasting. Anaalfissuren kunnen ook het gevolg zijn van bepaalde medische aandoeningen (zoals infectie en kanker).
Een anale fissuur kan mensen van alle leeftijden optreden, en het wordt vaak gezien bij zuigelingen en jonge kinderen. Constipatie is een veel voorkomend probleem in deze leeftijdsgroepen. Een anale fissuur is meestal geen ernstige aandoening. In de meeste gevallen geneest de anale fissuur zich binnen vier tot zes weken vanzelf. In gevallen waarin de fissuur langer dan acht weken blijft, wordt het beschouwd als chronisch of langdurig.
Bepaalde behandelingen kunnen de genezing bevorderen en verlichten het ongemak (zoals laxeermiddelen en pijnstillers). Als een anale fissuur niet verbetert met deze behandelingen, kan een operatie nodig zijn. Uw arts kan wellicht onderliggende aandoeningen zoeken die anale fissuur veroorzaken.
2. Wat zijn de symptomen?
Het kan een of meer van de volgende symptomen veroorzaken:
- Een zichtbare kloof in de huid om uw anus
- Een kleine klontje huid, naast de scheur
- Scherpe pijn in het anale gebied tijdens de ontlasting
- Strepen bloed op de ontlasting of op het papier na het afvegen
- Brandend gevoel of jeuk in het anale gebied
3. Oorzaken
Een anale kloof komt meestal voor bij grote of harde ontlasting. Chronische constipatie of frequente diarree kan ook de huid rond uw anus scheuren. Andere veel voorkomende oorzaken zijn:
- Crohn's ziekte
- Bevalling
- Verminderde bloedstroom naar het rectale gebied
- Overmatig strakke of spastische anale spieren
In zeldzame gevallen kan een anale fissuur ontstaan door:
- Anale kanker
- HIV
- Tuberculose
- Syphilis
- Herpes
4. Risicofactoren
Anale fissuren komen vaak voor bij kinderen. Volwassenen hebben ze ook vaak door een verminderde bloedstroom in het rectale gebied. Tijdens en na de bevalling lopen vrouwen kans op anale scheuren door spanning tijdens het persen bij de bevalling.
Mensen met een aandoening, zoals de ziekte van Crohn, hebben ook een hoger risico op het ontwikkelen van een anale fissuur. De ontsteking die optreedt in de darm maakt het weefsel om de anus meer vatbaar voor een scheur. Mensen die vaak geconstipeerd zijn hebben ook een verhoogd risico.
5. Diagnose
Een arts kan het meestal een anale fissuur diagnosticeren door het gebied rond de anus te onderzoeken. Uw arts zal soms een rectaal onderzoek uitvoeren om de diagnose te bevestigen.
Tijdens dit examen kan de dokter een endoscoop in het rectum aanbrengen om de scheur makkelijker te bekijken. Dit medisch instrument is een dunne buis waarmee artsen het anale kanaal kunnen inspecteren. Met behulp van een endoscoop kan uw arts ook andere oorzaken van anale of rectale pijn (zoals aambeien) vinden