Het belangrijkste over atheroomcysten:
- Atheroomcysten veroorzaken gewoonlijk geen pijn en kunnen vaak onbehandeld blijven.
- Behandeling kan nodig zijn als de cyste rood, gezwollen, pijnlijk of geïnfecteerd raakt.
- Het uitknijpen van de cyste kan leiden tot een infectie.
1. Wat is een atheroomcyste?
Atheroomcysten zijn kleine, harde bulten die zich ontwikkelen onder de huid. Deze cysten komen veel voor. Ze groeien langzaam. Ze veroorzaken geen andere symptomen en zijn nooit kwaadaardig. Ze worden vaak gevonden op het gezicht, het hoofd, de nek, de rug en de geslachtsdelen. Ze kunnen variëren van 7 mm tot 5 cm. Het zijn bulten, bruin of geel van kleur en ze zijn gevuld met dikke, stinkende stof. Ze veroorzaken geen pijn en kunnen meestal worden genegeerd.
2. Wat veroorzaakt ze?
atheroomcysten worden meestal veroorzaakt door een opbouw van keratine in de opening van de haar-talgklierfollikel. Hierdoor stapelt de talg die de talgklier maakt op. Hierdoor ontstaat een talgkliercyste of een atheroomcyste.
3. Diagnose
Om atheroomcysten te diagnosticeren, zal een arts de cyste en de huid daar rond onderzoeken. Hij/zij zal vragen voor hoe lang de bulten aanwezig zijn en of het in de loop der tijd iets is veranderd.
4. Hoe worden atheroomcysten behandeld?
De meeste stoppen met groeien of gaan weg zonder behandeling.
Behandeling kan nodig zijn als de cyste rood, gezwollen of pijnlijk is. Soms moet de cyste chirurgisch verwijderd worden. Het kan ook om cosmetische redenen verwijderd worden.
5. Vooruitzichten
In de meeste gevallen veroorzaken atheroomcysten geen problemen op lange termijn. Uitknijpen van de inhoud van de cyste kan leiden tot infectie, dus is meestal het beste om niets te doen.
Zodra een cyste is gedraineerd, is er een mogelijkheid dat deze teruggroeit.