Het belangrijkste over erythema multiforme:
- Erythema multiforme is een acute huidaandoening
- Het wordt meestal veroorzaakt door het herpes simplex virus
- Het is als een immuunrespons op de infectie
1. Wat is erythema multiforme?
Erythema multiforme (EM) is een acute huidaandoening die in sommige gevallen terugkerend kan zijn. Het wordt meestal in verband gebracht met het herpes simplex virus. Het is als een immuunrespons op de infectie.
2. Wat veroorzaakt erythema multiforme (EM)?
De meeste gevallen worden veroorzaakt door het herpes simplex virus, in de vorm van een koortslip of, minder vaak, een genitale herpes. Andere gevallen zijn geassocieerd met een longontsteking.
3. Hoe ziet het eruit?
Voorafgaande symptomen zijn ongemak, (lage) koorts, pijnlijke gewrichten of hoesten. Deze symptomen gaan vooraf aan de uitslag. In het begin kan jeuk en een brandend gevoel in de huid aanwezig zijn. In sommige gevallen kunnen er geen voorafgaande symptomen zijn.
EM begint plotseling met laesies die bestaan uit concentrische ringen. Het begint met plekken die later blaren worden. Gewoonlijk komen deze op de palmen, zolen en ledematen voor.
Bij EM major zijn er slijmvliesafwijkingen met pijnlijke blaren, zweren en korstvorming. Getroffen personen zijn vaak ziek met hoge koorts en kunnen vergrote lymfeklieren hebben.
4. Hoe wordt het gediagnosticeerd?
De diagnose wordt gesteld aan de hand van huidafwijkingen Een biopsie kan worden genomen om de diagnose te bevestigen. Een bloedonderzoek kan nodig zijn om te zoeken naar een onderliggende oorzaak.
5. Hoe wordt erythema multiforme (EM) behandeld?
De behandeling hangt af van de ernst van de aandoening. Steroïden kunnen worden voorgeschreven om te helpen bij jeuk. Als slijmvliezen ernstig worden aangetast, kan een ziekenhuisopname nodig zijn.
Degenen met terugkerend EM moet gedacht worden aan een recidiverende infectie met herpes simplex infectie. Profylactische antivirale medicijnen kunnen hierbij nuttig zijn.
EM is niet ernstig en geneest gewoonlijk zonder complicaties in 3 tot 4 weken.