Allereerst, het belangrijkste over granuloma annulare:
- Granuloma annulare is een onschadelijke huidaandoening
- Het kan daarnaast cosmetisch storend zijn
- Voor de meeste gevallen is tenslotte geen behandeling nodig
1. Wat is granuloma annulare?
Het is om te beginnen een onschadelijke huidaandoening. Gelokaliseerde granuloma annulare komt meestal voor op plaatsen waar beenderen zichtbaar zijn. Het gaat meestal vanzelf over na enkele maanden/jaren. De meeste mensen laten het behandelen in een vroeg stadium omdat het cosmetisch storend is. Maar ook omdat ze last hebben van de huidirritatie die gepaard gaat met de ziekte.
Het komt voor bij mensen van alle leeftijden. Echter, het komt meer voor bij mensen jonger dan 30 jaar. Het is verder zeldzaam bij kinderen. Bij vrouwen komt het tenslotte tweemaal zo vaak voor dan bij mannen.
2. Wat veroorzaakt granuloma annulare?
De oorzaak van granuloma annulare is onbekend. Het zou een overgevoeligheidsreactie in de huid op collageen kunnen zijn die de ontsteking veroorzaakt.
De volgende gebeurtenissen kunnen een oorzaak zijn van de ziekte:
- kleine trauma’s (zoals dier of insectenbeten en tatoeages)
- infecties (zoals HIV, hepatitis B & C), medicaties (allopurinol en diclofenac)
- blootstelling aan de zon of PUVA lichttherapie
- vaccinatie
- Mantoux test
3. Hoe ziet granuloma annulare eruit?
De meest voorkomende vorm is gelokaliseerde granuloma annulare. Dit zijn groepen van huidkleurige of rode bultjes. Vaak zijn deze gerangschikt in een ringvorm. Ze komen meestal beperkt voor op het lichaam. Echter, in 15% van de gevallen kan het wijdverspreid zijn. In 60% van de gevallen komt het voor op de handen en op de armen, benen en voeten (20%), boven- of onderkant (7%) van de benen, en de romp (5%).
Gegeneraliseerd (8-15% van de gevallen) komt meestal voor bij volwassenen. Het wordt bovendien gekenmerkt door wijdverspreide kleine bultjes en verder verkleurde vlekken op de huid. Ze zijn ook in grote aantallen aanwezig.
Subcutaan. Het komt vaker voor bij kinderen. De zweertjes komen voor op de randen van de hoofdhuid, op de vingertoppen en op de schenen.
Geperforeerd (5% van de gevallen) wordt gekenmerkt door zweren met putjes in het midden. Deze kunnen zweren en korsten ontwikkelen. Ze kunnen ook littekens veroorzaken. De rug van de handen en vingers wordt het meest aangetast.
De aandoening heeft meestal geen symptomen. Daarentegen ervaren sommige mensen pijn of zachte jeuk.
4. De diagnose
Granuloma annulare wordt meestal gediagnosticeerd door een klinisch onderzoek. De algemene of subcutane vorm is moeilijker te diagnosticeren en een huidbiopsie kan nodig zijn.
5. De behandeling
Voor de meeste gevallen van granuloma annulare is geen behandeling nodig omdat de ontsteking meestal vanzelf ophoudt.
Sommige mensen vragen om esthetische redenen om een behandeling. Meestal wordt er behandeld met corticosteroïden.
Voor uitgebreidere of ernstige vormen wordt medicatie gebruikt om te behandelen (zoals steroïden, isotretinoïne en dapson) en fototherapie (lichttherapie).
6. Wat zijn de vooruitzichten?
De meeste gevallen lossen spontaan op en veroorzaken geen complicaties. Granuloma annulare kan echter maanden of jaren later op dezelfde plaats terugkomen.
De gelokaliseerde ziekte gaat meestal weg na een paar maanden, terwijl de gegeneraliseerde vorm van de ziekte veel langer kan duren. De meeste genezen zonder littekens. Het doorprikken van de zweren kan leiden tot littekens.