Het belangrijkste over herpes simplex:
- Herpes simplex is een infectie veroorzaakt door een virus
- Er zijn 2 soorten: orale herpes en genitale herpes
- Je kan griepsymptomen ervaren
1. Wat is herpes simplex?
Het herpes simplex virus (ook wel HSV genoemd) is een infectie die herpes veroorzaakt. Herpes kan opduiken in verschillende plaatsen van het lichaam. Meestal zien we het verschijnen op de geslachtsdelen of op de mond. Er zijn twee soorten herpes simplex virus.
HSV-1: Beter bekend als orale herpes. Het is de meest voorkomende soort. Het kan dit type zweertjes of koortsblaasjes veroorzaken, meestal rond de mond en op het gezicht. Maar ook andere locaties zijn mogelijk (bijvoorbeeld de schouder).
HSV-2: Dit type is verantwoordelijk voor de genitale herpes.
2. Wat veroorzaakt herpes simplex?
Het herpes simplex virus is een besmettelijk virus dat door interpersoonlijk contact kan worden doorgegeven. Kinderen lopen HSV-1 vaak op door contact met een geïnfecteerde volwassene. Zij dragen dan het virus bij zich voor de rest van hun leven.
HSV-1
Infectie met HSV-1 kan gebeuren door algemene interacties zoals:
- eten van dezelfde keukengerei
- lippenbalsem delen
- zoenen
Het virus verspreidt zich sneller als een geïnfecteerde persoon koortsblaasjes heeft. Ongeveer 30 tot 95 procent van de volwassenen zijn drager van het virus (zelfs als ze nooit de symptomen hebben).
HSV-2
HSV-2 wordt opgelopen door seksueel contact met een persoon die HSV-2 heeft. Naar schatting is ongeveer 20 procent van de seksueel actieve volwassenen besmet met HSV-2. HSV-2-infecties worden opgelopen door contact met een persoon die wondjes heeft. Echter, de meeste mensen krijgen HSV-1 van een geïnfecteerde persoon die asymptomatisch is.
3. Risicofactoren
Iedereen kan besmet geraken, ongeacht de leeftijd. Het risico is gebaseerd op de blootstelling aan de infectie.
Mensen lopen meer risico wanneer ze deelnemen aan risicovol seksueel gedrag zonder gebruik van bescherming (zoals condooms). Andere risicofactoren voor HSV-2 zijn:
- het hebben van meerdere sekspartners
- seks hebben op jonge leeftijd
- vrouw zijn
- een andere seksueel overdraagbare infectie (SOA) hebben (zoals HIV)
- een verzwakt immuunsysteem hebben
4. Herkennen van de symptomen van herpes simplex
Het is belangrijk om te begrijpen dat iemand die geen zichtbare zweren of symptomen heeft en nog steeds drager is van het virus. En deze persoon kan besmettelijk zijn.
Symptomen die verband houden met dit virus zijn onder meer:
- blaasjes-zweren (in de mond of op de geslachtsdelen)
- pijn bij het urineren (genitale herpes)
- jeuk
U kunt ook griepsymptomen ervaren. Deze symptomen zijn:
- koorts
- gezwollen lymfeklieren
- hoofdpijn
- vermoeidheid
- gebrek aan eetlust
HSV kan ook de ogen aantasten. Deze aandoening wordt herpeskeratitis genoemd. Dit kan symptomen veroorzaken, zoals pijn aan de ogen, pusvorming en een zwaar gevoel in het oog.
5. De diagnose
Dit type virus wordt gediagnosticeerd door middel van een lichamelijk onderzoek. Uw arts kan uw lichaam nakijken op blaasjes en wonden en u vragen stellen over mogelijke symptomen. Uw arts kan ook HSV-testen aanvragen. Tijdens deze test zal uw arts een monster van de vloeistof van het wondje of blaasje nemen en vervolgens naar een laboratorium sturen om het te laten testen.
6. De behandeling
Er is momenteel geen remedie om dit virus te verwijderen. De behandeling richt zich op het behandelen van de symptomen en het beperken van uitbraken.
Het is mogelijk dat de blaasjes en wondjes verdwijnen zonder behandeling. Uw arts kan echter beslissen of u een van de volgende geneesmiddelen nodig heeft:
- acyclovir
- famciclovir
- valacyclovir
Deze medicijnen kunnen het risico op verspreiding van het virus helpen te verminderen. Het geneesmiddel kan ook helpen om de intensiteit en de frequentie van de uitbraken te verlagen. Deze
7. De vooruitzichten
Mensen die besmet raken met HSV, dragen het virus voor de rest van hun leven. Zelfs als er geen symptomen zichtbaar worden, zal het virus blijven leven in de zenuwcellen van een geïnfecteerde persoon. Sommige mensen kunnen regelmatige uitbraken ervaren. Anderen zullen slechts een uitbraak ervaren nadat ze besmet zijn. Dan kan het virus slapend worden. Als een virus slapend is kunnen sommige stimuli een uitbraak veroorzaken, zoals:
- spanning
- menstruatie
- koorts of ziekte
- blootstelling aan de zon
Er wordt aangenomen dat uitbraken na verloop van tijd minder intens worden. Dit komt omdat het lichaam antilichamen begint aan te maken tegen het virus.
Voorkoming van de verspreiding van herpes simplex infecties
Als u een uitbraak van HSV-1 ondervindt, zijn er enkele preventieve maatregelen die u kan nemen:
- Probeer fysiek contact met andere mensen te vermijden.
- Deel geen items die het virus kunnen doorgeven, zoals handdoeken, bestek, kleding, make-up of lipbalsem.
- Onthoud u van seksuele activiteit (zoals orale seks, kussen of enig ander type) tijdens een uitbraak.
- Was uw handen grondig en smeer de geneesmiddelen (crèmes) met katoenwatten om contact met de blaasjes en wondjes te verminderen.
Personen met HSV-2 moeten tijdens een uitbraak elk type seksuele activiteit vermijden. Zelfs met het gebruik van een condoom kan het virus nog door de onbedekte huid worden doorgegeven.