
Het belangrijkste over het plavieselcelcarcinoom:
- Het Plaveiselcelcarcinoom (PCC) is een kwadaardige (kanker-)tumor
- Jaarlijks komen er in Nederland 10.00 nieuwe gevallen bij
- Het ontstaat door langdurige blootstelling aan de zon
1. Wat is een plaveicelcarcinoom?
Meestal is er bi een plaveicelcarcinoom sprake slechts 1 bolvormige huidkleurige tumor, met in het midden van de tumor ophoping van hoornmateriaal (hoornprop). De tumor kan snel groeien: enkele mm per week. Vooral voorkomend op huidgebieden die vaak aan de zon worden blootgesteld, zoals (onbehaarde) schedel, gelaat en ook handruggen.
Het plaveiselcelcarcinoom van de huid is een kwaadaardige tumor. Deze vorm van huidkanker ontstaat in de opperhuid en kan soms uitzaaien naar de lymfeklieren en andere organen. Het plaveiselcelcarcinoom van de huid komt minder vaak voor dan het basaalcelcarcinoom, maar vaker dan het melanoom. Het vormt ongeveer 10% van alle vormen van huidkanker.
Naar schatting worden er jaarlijks in Nederland meer dan 10.000 gevallen met een PCC ontdekt. Deze vorm van huidkanker komt vooral voor bij de oudere persoon, vanaf de leeftijd van 60 jaar. Bij blanke personen die langdurig in tropische gebieden hebben gewoond kan PCC reeds op jongere leeftijd optreden. PCC komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen.
Het PCC groeit sneller dan het basaalcelcarcinoom (verder afgekort als "BCC"). Wanneer het PCC niet behandeld wordt kan deze huidkanker wel uitzaaien. De tumor zal dan het eerst uitzaaien naar de lymfeklieren. Het PCC is daardoor kwaadaardiger dan het BCC. Indien dit carcinoom echter op tijd wordt behandeld is de prognose gunstig.
2. Hoe ontstaat het?
De kwaadaardige veranderingen ontstaan in de cellen van de opperhuid. Er zijn een aantal risicofactoren bekend voor het verkrijgen van een PCC, de meest voorkomende oorzaak is veelvuldige blootstelling aan zonlicht over een lange periode. Het plaveiselcelcarcinoom komt voornamelijk voor in huidgebieden die veel aan zonlicht worden blootgesteld.Blootstelling aan ultra-violette (=UV) straling. men hoeft daarbij geen echte "zonaanbidder" te zijn geweest. Hiermee is te verklaren dat PCC vooral optreedt aan de zon blootgestelde delen van het lichaam zoals het gelaat, de kale schedel, onderarmen en handruggen.
- Erfelijkheid
- Huidskleur, mensen met een lichte huidskleur hebben een groter risico voor het krijgen van een plaveicelcarcinoom dan mensen met een donker huidtype.
- Leeftijd. Vooral oudere mensen.
- Afweersysteem. Mensen met een verlaagd afweersysteem (bijv. AIDS, orgaantransplantaties, bloedkanker) lopen een verhoogd risico op het verkrijgen van een plaveicelcarcinoom omdat hun afweer niet of verminderd in staat is om (zon) beschadigde opperhuidcellen te herkennen en te herstellen. Mensen bij wie het immuunsysteem langdurig wordt onderdrukt, zoals bijvoorbeeld na een nier- of harttransplantatie, hebben een verhoogd risico op het ontwikkelen van een plaveiselcelcarcinoom.