Huidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker onder blanke mensen. Ook in Nederland komt het van alle kankersoorten het vaakst voor. Het ontstaat doordat sommige lichaamcellen zich ongeremd blijven delen. Het aantal mensen met huidkanker is sinds 1989 meer dan verdubbeld. Van 15 000 per jaar naar 36 000 per jaar. Naast het aantal patiënten met huidkanker, neemt ook het aantal mensen met een voorstadium toe. Dit komt doordat we sinds tientallen jaren vaker in de zon komen. En we doen dat ook langer.
Naast de hoeveelheid UV-straling die de huid opvangt tijdens het leven, speelt het huidtype ook een rol. Mensen met een lichte huid die snel verbranden in de zon. Ze hebben een groter risico om huidkanker te ontwikkelen dan donkere mensen met veel pigment in hun huid. Zo´n 39% van alle Nederlanders heeft huidtype 1 of 2.

Soorten huidkanker
- Het basaalcelcarcinoom is de meest voorkomende vorm (ongeveer 85% van alle huidkankers). Deze vorm van huidkanker ontstaat uit de kiemcellen van de opperhuid.
- Het plaveiselcelcarcinoom van de huid is een kwaadaardige tumor. Deze vorm ontstaat in de opperhuid en kan soms uitzaaien naar de lymfeklieren en de andere organen. Het plaveiselcelcarcinoom van de huid komt minder vaak voor dan het basaalcelcarcinoom, maar vaker dan het melanoom. Het vormt ongeveer 10% van alle vormen.
- Melanoom betekent letterlijk: zwart gezwel. Deze vorm van kanker ontstaat uit de pigmentcellen (melanocyten). Pigmentcellen komen vooral voor in de huid. Wanneer pigmentcellen in groepjes bij elkaar liggen, vormen zij een moedervlek. Er is sprake van een melanoom als een groep pigmentcellen verandert in kankercellen. De kwaadaardige cellen groeien na verloop van tijd uit in het omgevende weefsel.
Je kan hieronder doorklikken voor informatie die je zoekt.