Om te beginnen: het belangrijkste over gordelroos:
-
- Gordelroos is een infectie veroorzaakt door het varicella-zoster virus
- De infectie wordt gekenmerkt door pijn en een branderig gevoel
- Het komt vooral voor bij oudere volwassenen
1. Wat is gordelroos?
Gordelroos is een infectie veroorzaakt door het varicella-zoster virus. Dat is hetzelfde virus dat de waterpokken veroorzaakt. Zelfs nadat de infectie met de waterpokken over is, zal het virus jaren in uw zenuwstelsel verder leven. Vervolgens kan hieruit gordelroos ontstaan. Het wordt ook herpes zoster genoemd.
Dit type virale infectie wordt daarnaast gekenmerkt door een rode huiduitslag die pijn en een branderig gevoel kan veroorzaken. Gordelroos verschijnt meestal als een streep blaasjes aan de ene kant van het lichaam. En dat zien we meestal op de romp, de nek of het gezicht.
De vinfectie duurt meestal twee tot drie weken. Gordelroos komt zelden meer dan eens voor bij dezelfde persoon. Tenslotte, ongeveer 1 op 3 mensen in Nederland zullen het op een gegeven moment in hun leven hebben.
2. Symptomen van gordelroos
De eerste symptomen van gordelroos zijn meestal pijn en een branderig gevoel. De pijn wordt meestal aan de ene kant van het lichaam ervaren en komt voor op de kleine plekken. Een rode uitslag is gewoonlijk ook te zien.
Kenmerken van de uitslag zijn:
- Rode vlekken
- Met vloeistof gevulde blaren
- Uitslag van de ruggengraat tot de romp
- Uitslag op het gezicht en de oren
- jeuk
Sommige mensen ervaren andere symptomen (buiten pijn en uitslag). Deze zijn:
- koorts
- rillingen
- hoofdpijn
- vermoeidheid
- spier zwakte
Zeldzame en ernstige complicaties van gordelroos zijn:
- Pijn of uitslag rondom het oog, die bovendien moet worden behandeld om permanente oogschade te voorkomen
- Gehoorverlies of intense pijn in het oor, duizeligheid of verlies van smaak op de tong
- Bacteriële infecties
3. Wie kan het krijgen?
Gordelroos kan zich voordoen bij iedereen die waterpokken heeft gehad. Echter, bepaalde factoren vormen een risico voor het ontwikkelen van gordelroos.
Risicofactoren zijn:
- 60 of ouder zijn
- Ziektes hebben die het immuunsysteem verzwakken, zoals HIV, AIDS of kanker
- Chemotherapie of stralingsbehandeling hebben gehad
- afweeronderdrukkende geneesmiddelen, zoals steroïden of medicijnen die men geeft na bijvoorbeeld een orgaantransplantatie
Gordelroos komt vooral voor bij oudere volwassenen en het komt om te beginnen het meest voor bij mensen die tussen de 60 en 80 jaar oud zijn. Senioren hebben het meest kans om gordelroos te krijgen, omdat hun immuunsystemen meestal zwakker is. Senioren met gordelroos hebben bovendien meer kans op complicaties dan jongere mensen. Denk hierbij aan meer uitgebreide uitslag en bacteriële infecties van open blaren.
Gordelroos en zwangerschap
Het krijgen van gordelroos tijdens de zwangerschap is ongewoon, maar het is verder mogelijk.
4. Diagnose
De meeste gevallen kunnen worden gediagnosticeerd met een fysiek onderzoek naar uitslag en blaren. Jouw arts zal om te beginnen vragen stellen over jouw medische geschiedenis.
In zeldzame gevallen kan jouw arts vervolgens een monster van jouw huid of de vloeistof uit jouw blaren testen. Hij/zij zal tenslotte de monsters naar een medisch laboratorium sturen om de aanwezigheid van het virus te bevestigen.
5. Complicaties
Terwijl het pijnlijk en lastig kan zijn, is het belangrijk om allereerst de symptomen te controleren voor mogelijke complicaties. Deze complicaties omvatten:
- Oogletsel: dat kan uiteindelijk optreden als je een uitslag te dicht bij uw oog hebt (het hoornvlies is bijzonder gevoelig)
- Bacteriële huidinfecties: die gemakkelijk uit open blaren kunnen voortkomen en ook ernstig kunnen zijn
- Ramsay Hunt syndroom: dat kan optreden als de gordelroos invloed heeft op de zenuwen in jouw hoofd en kan resulteren in gedeeltelijke gezichtsverlamming of gehoorverlies (als het onbehandeld wordt)
- longontsteking
- Hersen- of ruggenmergontsteking: zoals encefalitis of meningitis (ernstig en levensbedreigend)
6. Behandeling
Om pijn te verlichten, kan je een koel wasdoek aanbrengen op de blaren. Houd de uitslag zo veel mogelijk bedekt om te voorkomen dat het varicellavirus wordt verspreid naar anderen. Vraag jouw arts of je in aanmerking komt voor antivirale medicijnen. Deze kunnen niet alleen de lengte maar ook de intensiteit van de ziekte verminderen. Jouw arts kan ook pijnstillers voorschrijven als dat nodig is.
Antivirale medicijnen die men gebruikt om gordelroos te behandelen kan men bovendien veilig gebruiken tijdens een zwangerschap. Antihistaminica kunnen ook jeuk verminderen, en pijnstillers kunnen de pijn verminderen.
7. Het voorkomen van gordelroos
Gordelroos is ten slotte besmettelijk. Als je besmet bent, moeten er dus bepaalde stappen worden ondernomen om de verspreiding van de infectie te voorkomen, waaronder:
- De huiduitslag bedekt houden
- Contact vermijden met mensen die geen waterpokken hebben gehad of die een verzwakt immuunsysteem hebben
- Dikwijls de handen wassen